Πρόσφατα σχόλια

  • Βρείτε μας και στο facebook Γίνεται φίλοι http://w... περισσότερα...
    10.02.11 16:21
    από τον Kostas Papakostas
  • Οι συνδικαλιστές οργανώνονται ... και "προασπίζουν... περισσότερα...
    31.01.11 23:51
    από τον ANDREAS

Δημόσια Διαβούλευση: «Η γνώμη σου μετράει»

Πρωτοβουλία του φιλοζωϊκού συλλόγου για την λειτουργία χώρου φύλαξης και περίθαλψης αδέσποτων σκύλων

ΟΤΑΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Εθελοντισμός μέρος της λύσης των προβλημάτων της καθημερινότητας και μοχλός πίεσης προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Αξιέπαινη και πρωτοποριακή η πρωτοβουλία του φιλοζωϊκού συλλόγου σε συνεργασία με τον Δήμο Κιλκίς για την λειτουργία χώρου φύλαξης και περίθαλψης των αδέσποτων σκύλων.

Εδώ και αρκετό καιρό είναι εμφανής η μείωση του αριθμού των αδέσποτων σκύλων που περιφέρονταν στους δρόμους του Κιλκίς δημιουργώντας αρκετές φορές επικίνδυνες καταστάσεις για περαστικούς και παιδιά. Η Πολιτεία, παρά την πίεση των προβλημάτων που δημιουργούσε μια τέτοια κατάσταση και παρά την σχετική χρηματοδότηση για την επίλυσή του δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να δώσει οριστική λύση. Για αντικειμενικούς αλλά και για υποκειμενικούς λόγους δεν έγινε εφικτό αυτό το οποίο από πολύ καιρό πριν θα έπρεπε να είχε βρει την λύση του για να μην υπάρχει αυτή η τριτοκοσμική εικόνα των αδέσποτων σκύλων. Οι λύσεις συνήθως που επιλέγονταν ήταν της θανάτωσης ή της μεταφοράς των σε απομακρυσμένες περιοχές, μεταφέροντας ταυτοχρόνως και το πρόβλημα αλλού.

φιλοζωϊκού συλλόγου για την λειτουργία χώρου φύλαξης και περίθαλψης αδέσποτων σκύλων

Η Κοινωνία όμως έχει τα δικά της αντανακλαστικά και ξεκίνησε την οριστική λύση του προβλήματος. Μια ομάδα συμπολιτών μας του φιλοζωϊκού συλλόγου με ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο και τον τρόπο διαχείρισης του προβλήματος δημιούργησε, σε χώρο τον οποίο παραχώρησε ως χρήση ο Δήμος Κιλκίς, τις υποδομές για την φιλοξενία των αδέσποτων. Πρόκειται για χώρο που διαθέτει τις στοιχειώδεις κτηριακές υποδομές, δεν υπάρχει όχληση σε κανέναν και βρίσκεται εκτός πόλης. Με εθελοντική εργασία έχουν διαμορφωθεί οι χώροι κατάλληλα, και σήμερα φιλοξενούνται εκεί περίπου 160 σκυλιά. Πέρα δε της φιλοξενίας των προσφέρεται περίθαλψη όταν χρειαστεί και γίνονται οι απαραίτητες στειρώσεις από κτηνιάτρους της περιοχής μας για την μη αναπαραγωγή τους.

Μέχρι τώρα έχουν δημιουργηθεί οι μίνιμουμ υποδομές οι οποίες θα πρέπει να βελτιωθούν, να επεκταθούν και να δημιουργηθεί ένα μικρό ιατρείο στο χώρο για να διευκολύνεται η δουλειά των κτηνιάτρων. Η διαμόρφωση του χώρου και η ασφαλτόστρωση του δρόμου είναι στις αρμοδιότητες του Δήμου και δεν απαιτούν ιδιαίτερες δαπάνες για την υλοποίησή τους. Όπως επίσης είναι απαραίτητη η στέγαση του Φιλοζωϊκού Συλλόγου στο κέντρο της πόλης για την διευκόλυνση της δουλειάς τους.

φιλοζωϊκού συλλόγου χώρου φύλαξης περίθαλψης αδέσποτων σκύλων

Η αποτελεσματική λειτουργία αυτού του χώρου απαιτεί όχι μόνο την εθελοντική προσφορά κάποιων ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας, αφορά και τον κάθε πολίτη ο οποίος πρέπει να μάθει πώς να συμπεριφέρεται στα ζώα, να μην τα εγκαταλείπει όταν δεν μπορεί να τα διαχειριστεί, να μην προσπερνάει το πρόβλημα των αδέσποτων, να ειδοποιεί τους αρμόδιους και να προσφέρει το ελάχιστο σε οικονομική και τεχνική βοήθεια προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες υποδομές και οι συνθήκες διαβίωσης των σκύλων.

Η δημιουργία και η διαχείριση αυτού του χώρου είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα κοινωνικής προσφοράς που επιλύει προβλήματα της καθημερινότητας. Η μέχρι τώρα εμπειρία  έχει δείξει ότι η κοινωνία ανταποκρίνεται και είναι δεκτική σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες όταν υπάρχει μια σοβαρή προσπάθεια επίλυσης έστω και αυτών των μικρών προβλημάτων της καθημερινότητας. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν απαλλάσσει τους αρμόδιους υπεύθυνους φορείς του Δήμου και της Πολιτείας από τις δικές τους ευθύνες για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων.

φιλοζωϊκού συλλόγου περίθαλψης αδέσποτων σκύλων

Στις δύσκολες μέρες που περνάμε όλο και περισσότερο ανάλογες πρωτοβουλίες θα παίρνονται από κοινωνικές ομάδες για να δίνουν λύσεις σε μικρά ή μεγάλα προβλήματα  στα οποία δεν θα μπορεί να δοθεί λύση από τους καθ’ ύλη αρμόδιους  θεσμικά υπεύθυνους φορείς. Στις σημερινές δύσκολες περιόδους που διανύουμε, τα κενά που θα δημιουργεί η αδυναμία των αρμοδίων να αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα, είναι θετικό να τα καλύπτει η κοινωνία γιατί έτσι διατηρείται και προάγεται η κοινωνική συνοχή. Αυτός ο τρόπος επίλυσης προβλημάτων έχει δύο αποδέκτες, ο ένας είναι η κοινωνία (πολίτης) ο οποίος καλείται να ενεργοποιηθεί και ο άλλος είναι οι θεσμικοί φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολιτείας οι οποίοι αντικειμενικά πιέζονται να εμπλακούν με τον άλφα ή βήτα τρόπο για την οριστική λύση του προβλήματος. Οι οποιεσδήποτε κοινωνικές παρεμβάσεις εμπεριέχουν πάντα και ένα διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο δεν μπορεί κανείς να το προσπερνάει αδιάφορα.

Η Κοινωνία Πολιτών ν. Κιλκίς πήρε την πρωτοβουλία να αναδείξει το εγχείρημα του Φιλοζωϊκού Συλλόγου και να βοηθήσει έμπρακτα την όλη προσπάθεια. Θα ακολουθήσουν συγκεκριμένες δράσεις τις οποίες θα δημοσιοποιήσουμε πολύ σύντομα. Σε πρώτη φάση ενημερώνουμε την κοινή γνώμη ότι υπάρχει πλέον  διαχειρίσημη κατάσταση για τα αδέσποτα της πόλης, αρκεί ο κάθε ένας από εμάς να αναλογισθεί το μερίδιο της ευθύνης που έχει όταν επιθυμεί  ένα κατοικίδιο ζώο στο σπίτι του και τις δυνατότητες που έχουν όσοι πολίτες εθελοντικά θα ήθελαν να προσφέρουν τις μικρές ή μεγάλες υπηρεσίες τους.

Η χρησιμότητα αυτής της πρωτοβουλίας έχει πολύ μεγάλη σημασία για την εικόνα της πόλης μας, την  ασφάλεια των κατοίκων και την φύλαξη των αδέσποτων κατοικίδιων ζώων.

Για όποιον ήθελε περισσότερες πληροφορίες μπορεί να στείλει το μήνυμά του στα  e-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.    και   Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Pin It
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση