Πρόσφατα σχόλια

  • Βρείτε μας και στο facebook Γίνεται φίλοι http://w... περισσότερα...
    10.02.11 16:21
    από τον Kostas Papakostas
  • Οι συνδικαλιστές οργανώνονται ... και "προασπίζουν... περισσότερα...
    31.01.11 23:51
    από τον ANDREAS

Δημόσια Διαβούλευση: «Η γνώμη σου μετράει»

Διεθνή Νεά
Fast Track πτώχευση

Της Μιχαλούς

Η Ευρώπη, κάθε στιγμή που περνάει, βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην διάλυσή της. Η βόμβα της οικονομικής καταστροφής κινδυνεύει να σκάσει στα χέρια των Ευρωπαίων. Ο χρόνος για την κατάρρευση της Ευρωζώνης έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα...

Τσάμπα οι θυσίες μας. Ίσα –ίσα που θα έχουμε σώσει κάποιες τράπεζες, θα έχουμε ξεπουλήσει όλη την χώρα και θα έχουμε φτάσει στην απόλυτη πείνα. Έτσι κι αλλιώς η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου δεν αρκεί, γεγονός που αποτυπώνεται και στην εικόνα αποδόσεων των ιταλικών, γαλλικών, βελγικών, ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων.

Εντωμεταξύ φαίνεται να απομένουν μόνο λίγοι μήνες ή ακόμα και λίγες ημέρες προτού "σκάσει" η χρεοκοπία μίας χώρας όπως η Ισπανία ή Ιταλία, κάτι που θα αποτελούσε οικονομική καταστροφή και θα παρέσυρε μαζί της το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και τη βόρεια Αμερική.

Η Ευρώπη τα' χει παίξει… ακόμη και ο Ζαν  Κλοντ Γιούνκερ δεν ξέρει πώς να το χειριστεί και πετάει κορώνες και για την Γερμανία, τονίζοντας ότι είναι  ιδιαίτερα ανησυχητικό και το ύψος του γερμανικού χρέους. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι με ένα χρέος της τάξης του 80 % επί του ΑΕΠ, η Γερμανία έχει σαφώς μεγαλύτερες υποχρεώσεις από την Ισπανία, το χρέος της οποίας ανέρχεται στο 60 %. «Αλλά αυτό δεν θέλει να το ξέρει κανείς», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι «φαίνεται εύκολο να λες ότι οι άνθρωποι στο νότο είναι τεμπέληδες και ότι οι Γερμανοί κάνουν όλη τη δουλειά. Δεν είναι όμως έτσι».

Και για να γυρίσουμε στα δικά μας... Η πιθανότητα να χρεοκοπήσουμε και να οδηγηθούμε εκτός ευρωζώνης, σε συνάρτηση με την πανευρωπαϊκή κρίση, δεν είναι πλέον επιλογή μας, είναι επιλογή των ισχυρών των αγορών.

Αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκεφτεί κανείς πως η έξοδος μίας χώρας από το ευρώ μπορεί να γίνει χωρίς τεράστιες συνέπειες στο χρηματο-οικονομικό σύστημα, οι Γερμανοι προτείνουν κάποιον τρόπο ο οποίος μπορεί να καταφέρει να περιορίσει στο ελάχιστο το «μπαμ».

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής ιδιωτικής τράπεζας Berenberg, η καταστροφή μπορεί να περιοριστεί στο ελάχιστο εάν γίνει γρήγορα και χωρίς να το έχει υποπτευθεί η αγορά...

Πηγή: topontiki.gr

 
Όταν οι δημοσιογράφοι δεν υπηρετούν σκοπιμότητες

Άρθρο στην σουηδική εφημερίδα Dagens Nyhete για ην κατάσταση στην Ελλάδα

Η Ελλάδα για άλλη μια φορά βρίσκεται στο στόχαστρο των Ευρωπαϊκών ΜΜΕ και όχι μόνο και θεωρείται το μαύρο πρόβατο της Ευρωζώνης. Οι σκοπιμότητες είναι εμφανείς και υπηρετούν με θρησκευτική ευλάβεια τα θελήματα του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Αν και δεν είμαστε σαν χώρα άμοιροι ευθυνών για αυτή την αντιμετώπιση, δεν είναι δυνατόν οι διεθνείς τοκογλύφοι και σε μεγάλο βαθμό συνυπεύθυνοι για την κατάντια της Ελλάδας να λοιδωρούν έναν λαό ο οποίος παρά τα λάθη του συνεχίζει να έχει την αξιοπρέπειά του. Ο Ελληνικός λαός δυστιχώς ακόμη ανέχεται παθητικά τις όποιες προσβολές του γίνονται από διάφορους καλοθελητές. Δεν ξέρουμε όμως μέχρι πότε.

Ο στόχος είναι οι διεθνείς χρηματπιστωτές (τοκογλύφοι) να πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Όχι όμως μόνο αυτά που μας δάνεισαν αλλά και το σύνολο των τοκογλυφικών ποσών που αποτελούν τα 2\3 του συνολικού χρέους.
Αν υπήρχε μια δημοσιογραφία όπως αυτήν που σας παραθέτω, τα πράγματα ίσως να ήταν κάπως διαφορετικά για την εικόνα της χώρας. Εκτιμώ ότι την απάντηση δεν μπορεί να την δώσει καμία κυβέρνηση σαν αυτές που περάσανε μέχρι σήμερα. Την απάντηση μπορεί να την δώσει μόνο ο λαός και να απαιτήσει τον σεβασμό όλων.

Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στις 8 Αυγούστου 2011 στην σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, ναυαρχίδας του σουηδικού τύπου, και περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα αντικειμενικά, κόντρα στην κυρίαρχη προπαγάνδα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ (και των σουηδικών ΜΜΕ δυστυχώς μεταξύ αυτών).

 
Το κορίτσι που άφησε άφωνο τον κόσμο για πέντε λεπτά

Εκπληκτική ομιλία δωδεκάχρονου κοριτσιού σε διεθνή διάσκεψη για το περιβάλλον

 
Υπάρχουν και άλλες λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης - πρόταση

Η πρόταση για την Κρίση, 2.0
του Γιάνη Βαρουφάκη

Υπάρχουν και άλλες λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης - πρότασηΤο 2010 ήταν η χρονιά που ξέσπασε η Κρίση στην ευρωζώνη. Κάθε μήνα και μια απόφαση της ΕΕ. Η μια μηνιαία συνέντευξη τύπου διαδεχόταν την άλλη με βαρύγδουπες εξαγγελίες που αρχικά ηρεμούσαν τις αγορές. Όμως μερικές μέρες αργότερα, όλοι συνειδητοποιούσαν ότι τα μέτρα και οι εξαγγελίες ήταν κατώτερες των περιστάσεων. Πιστόλια στο τραπέζι, πακτωλοί νέων δανείων, μνημόνια, μηχανισμοί στήριξης, τίποτα δεν κατάφερε να πτοήσει το κτήνος της Κρίσης. Το φθινόπωρο πια τα spreads ανέβαιναν όσο ακόμα οι ηγέτες μας συσκέπτονταν - δεν τους περίμεναν καν να τελειώσουν και να βγουν για την  εθιμοτυπική φωτογραφία.

Εδώ στο protagon.gr επιδοθήκαμε σε ένα μαραθώνιο εξηγήσεων του απλού λόγου που αυτά τα μέτρα δεν είχαν καμία ελπίδα να βάλουν το τζίνι της Κρίσης ξανά μέσα στο λυχνάρι και να το κρατήσουν εκεί ώστε να πάρουμε όλοι μια ανάσα. Κάποια στιγμή, στις σελίδες τούτες, δημοσιεύσαμε (από κοινού με τον Stuart Holland) και μια Πρόταση για την Κρίση (την οποία αγγλιστί την ονομάσαμε A Modest Proposal). Σκοπός μας δεν ήταν βέβαια να υποκαταστήσουμε την πολιτική ηγεσία του τόπου και της ΕΕ αλλά, απλώς, να δείξουμε στους αναγνώστες ότι, αν η ΕΕ θέλει, λύση-πακέτο υπάρχει. Το γεγονός ότι αυτή μας η Πρόταση υιοθετήθηκε από τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα (την ETUC), προσυπεγράφη από έναν τέως πρωθυπουργό της Ιταλίας και έναν τέως Πρόεδρο της Πορτογαλίας, την συζητήσαμε με τον υπουργό οικονομικών της Ιταλίας, έφτασε ακόμα και να δεχθεί θετικό σχολιασμό από τον υπουργό οικονομικών της ... Κορέας, αποδεικνύει ένα πράγμα: Οι λογικές προτάσεις δεν πάνε εντελώς χαμένες.

 
Η δύναμη της θέλησης
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 2