Πρόσφατα σχόλια

  • Βρείτε μας και στο facebook Γίνεται φίλοι http://w... περισσότερα...
    10.02.11 16:21
    από τον Kostas Papakostas
  • Οι συνδικαλιστές οργανώνονται ... και "προασπίζουν... περισσότερα...
    31.01.11 23:51
    από τον ANDREAS

Δημόσια Διαβούλευση: «Η γνώμη σου μετράει»

To Νοσοκομείο Κιλκίς εκπέμπει SOS

Ιστορικές οι ευθύνες των υπευθύνων

Στις σκοτεινές ημέρες που διανύουμε και σφραγίζονται από την συστηματική αποσύνθεση των κοινωνικών δομών, το Νοσοκομείο Κιλκίς γίνεται για άλλη μια φορά σύμβολο μιας εποχής. Ήταν η ίδρυσή του στην δεκαετία του 1930 η απόδειξη της θέλησης των κατατρεγμένων προγόνων μας να ξαναστήσουν την ζωή τους σ’ αυτή την νέα τότε πατρίδα. Ήταν η εθελοντική εργασία των Κιλκισιωτών, που οδήγησε την κατασκευή του Νοσοκομείου και έτσι το τελευταίο έγινε σύμβολο της κοινωνικής αλληλεγγύης και της πίστης για ένα καλύτερο αύριο, που μέσα από δύσκολες συνθήκες οικοδόμησαν και κληροδότησαν σ’ εμάς τους απογόνους τους. Και πράγματι στις δεκαετίες που πέρασαν το Νοσοκομείο κάτω από φωτισμένες ηγεσίες Διοικητών αλλά και Πολιτικών έγινε γνωστό σ’ όλη την Ελλάδα και έδινε σε γενιές Κιλκισιωτών την αίσθηση υγειονομικής ασφάλειας.

Στις ημέρες που διανύουμε αυτή η κατάκτηση δεκαετιών απειλείται με άμεση υποβάθμιση και τελικά διάλυση. Ο προϋπολογισμός λειτουργίας του 2010 ανέρχονταν στο ποσό των 23 εκατομμυρίων ευρώ και δεν επαρκούσε για τις ανάγκες του νοσοκομείου, ενώ για το 2011 έχει προσδιορισθεί στο ποσό των 9 εκατομμυρίων! Οι συνέπειες της πολιτικής αυτής είναι αισθητές πλέον σ’ όλους μας με μία απλή επίσκεψη. Αυτή την στιγμή λείπουν παντελώς απλά υλικά, όπως φλεβοκαθετήρες, ουροκαθετήρες, αντισηπτικά, χαρτιά υγείας, και χειρουργικά γάντια, που πρέπει πια ο κάθε ασθενής να τα προμηθευτεί ο ίδιος. Αιμοληψίες δεν πραγματοποιούνται από έλλειψη σάκων, τα μαγειρεία δεν λειτουργούν παρά την ολική ανακαίνισή τους, διότι δεν έχουν συνδεθεί με το φυσικό αέριο με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο αναιμικός προϋπολογισμός με υπέρογκα έξοδα ιδιώτη εργολάβου, που έχει αναλάβει την σίτιση προμηθεύοντας το νοσοκομείο με αμφιβόλου ποιότητας φαγητό.

Η αδυναμία δε παροχής ορθής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αποτυπώνεται στο ικανοποιηθέν αίτημα του Νοσοκομείου για παροχή δωρεάν φαρμάκων από το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου, του Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου. Σε διοικητικό επίπεδο οι υπηρεσίες του Νοσοκομείου είναι πλήρως αποδιοργανωμένες και σήμερα η στελέχωση γίνεται με υγειονομικό προσωπικό, κατόπιν ιδιότυπης  «ποσόστωσης»  από πολιτευτές. Η έλλειψη γιατρών έχει οδηγήσει στο να μην λειτουργεί η Ουρολογική κλινική, να υπολειτουργεί η Μαιευτική, ουσιαστικά να μην λειτουργούν τα χειρουργεία ενώ η Παθολογική κλινική καλύπτεται από γιατρούς του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Τέλος αποκορύφωμα του παραλογισμού είναι να μην λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος το πρωϊ, αλλά μόνο το απόγευμα, οπότε και υπάρχει χρέωση των ασθενών. Η παραλαβή δε της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου εκκρεμεί εδώ και 3-4 χρόνια χωρίς να υπάρχει φως στο τούνελ της γραφειοκρατίας, ενώ είναι εμφανείς οι βλάβες του κτιρίου από την αχρειστία και την απουσία συντήρησης.

Είναι  η ώρα που πρέπει η κοινωνία του Κιλκίς να αφυπνισθεί προτού τα γεγονότα δημιουργήσουν τετελεσμένα και το Νοσοκομείο Κιλκίς αποτελέσει μια ανάμνηση και ταυτόχρονα σύμβολο πλέον της οπισθοδρόμησης της πόλης και του νομού. Απαιτούμε από τις Αρχές άμεση αφύπνιση, όμως σ’ αυτό θα πρέπει να πιέσουμε όλοι οι πολίτες, γιατί δική μας και μόνη κληρονομιά είναι το Νοσοκομείο Κιλκίς και οφείλουμε να το κληροδοτήσουμε ως λειτουργική μονάδα στα παιδιά μας, όπως έντιμα και παλικαρίσια έπραξαν οι ιδρυτές του, όλοι δηλαδή οι Κιλκισιώτες πρόγονοί μας χωρίς τότε να έχουν υποχρεωθεί σε κανέναν σωτήρα της εποχής εκείνης. Μετά την τραγική υποβάθμισή του την δεκαετία 80-90 ζούμε σήμερα την πλήρη διάλυσή του. Καλούμε την Πολιτική ηγεσία του τόπου, το συντονιστικό των Υγειονομικών φορέων και τους Κοινωνικούς φορείς να πάρουν πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων των Νοσοκομείων του νομού.

Pin It
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση